top of page
Untitled-1.png

Οδοιπορικά στην Ελληνική Ύπαιθρο 

Προσωπικές Διαδρομές στον Χώρο και τον Χρόνο 

ΚΥΡΙΑΚΗ 26|11|23

18:30-20:00

TΕΤΑΡΤΗ 22|11|23

21:30-23:00

ΤΡΙΤΗ 28|11|23

21:30-23:00

ΠΕΜΠΤΗ 30|11|23

21:30-23:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 3|12|23

19:00-20:30

***Για προβολή εκτός προγράμματος για  συλλόγους σχολεία/ …, επικοινωνείστε στο maKe@uth.gr 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ

2023.11.20.final.poster.film.jpg

 ΑΦΙΣΑ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μικρές προσωπικές ιστορίες απ’ όλη την Ελλάδα, εικόνες, αφηγήσεις, βιώματα, που μας θυμίζουν τον λόγο για τον οποίο παίρνουμε τα βουνά ξανά και ξανά.  

Η κορυφή που πατήσαμε, ή και εκείνη που αφήσαμε για την επόμενη φορά, η θέα που μας καθήλωσε, το προσωπικό στοίχημα που κερδίσαμε, οι ξερολιθιές που θαυμάσαμε και το γεφύρι που μας μάγεψε, το μονοπάτι που καθαρίσαμε ή το καλντερίμι που χτίσαμε, το παγωμένο νερό μέσα στις μπότες, η λάσπη στο παντελόνι, η πρωινή ομίχλη στο χωριό, οι ριπές του ανέμου στο διάσελο, τα φθινοπωρινά χρώματα και οι μυρωδιές της άνοιξης, οι άνθρωποι που γνωρίσαμε, η παρέα που γεννήθηκε, οι στιγμές που ζήσαμε, οι υποσχέσεις που δώσαμε, οι διηγήσεις που μοιραστήκαμε, οι σκοποί που σιγοτραγουδήσαμε, οι γεύσεις που δοκιμάσαμε, τα τσιπουράκια που κοπανήσαμε, οι μνήμες που ξύπνησαν, οι αναμνήσεις που χτίστηκαν. 

Σε μια συγκυρία, όπου η φύση παρουσιάζεται συχνά-πυκνά με αρνητικό πρόσημο … «η φύση αλλάζει, η φύση θυμώνει, η φύση τιμωρεί, η φύση εκδικείται, η φύση θυμάται» … η παρούσα δράση φιλοδοξεί να μας υπενθυμίσει την άλλη όψη του νομίσματος. Η φύση που  μάς καλεί, μάς υποδέχεται και μάς εμπνέει, η φύση που μάς συντροφεύει στα ταξίδια με τα πόδια ή την ψυχή.  

Με αφορμή την 6η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών,  που φιλοξενείται στο Πήλιο στα τέλη Νοεμβρίου 2023, από την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ‘ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ’ επιχειρεί να συγκεντρώσει μια συλλογή από εικόνες, για να συμπληρώσουν αυτές που φέρνουν μαζί τους οι περιπατητές απ’ όλη την Ελλάδα … από τα πυργόσπιτα του Μαινάλου, τα ρόμπολα της Ηπείρου, τις εξοχές της Άνδρου, τα Τέμπη του Νέστου, το αττικό τοπίο του Υμηττού, τα καλντερίμια του Πηλίου … 

Η πρόσκληση απευθύνεται σε δημιουργούς όλων των ηλικιών, σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες, πεζοπόρους ή μη, που επιθυμούν να καταθέσουν τη δική τους μικρή ιστορία, χρησιμοποιώντας το μέσο της επιλογής τους (κινητό τηλέφωνο, φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα, action camera, drone, … ).

Σπουδαστές, εικαστικοί, περιπατητές, ορειβάτες, ταξιδευτές, ... καλούνται να μοιραστούν μια αγαπημένη διαδρομή ή μια ξεχωριστή εμπειρία, μια μικρή βόλτα ή τη μεγάλη περιπέτεια, μια προσωπική ματιά ή ένα στοχαστικό βλέμμα στα μονοπάτια των βουνών και των νησιών, των φαραγγιών και των κοιλάδων, των κορυφών ή και των ακτών της ελληνικής υπαίθρου.  

Η ‘δική’ μας διαδρομή στην οποία γυρνάμε ξανά και ξανά με άλλη παρέα κάθε φορά, ο μακρινός περίπατος έξω από την πόλη που μας συντρόφευσε στην καραντίνα, η περιφορά του επιτάφιου ως το μοναστήρι, η εκδρομή με τα ποδήλατα στο βουνό, η ορειβατική εξόρμηση του Σαββατοκύριακου, η διάσχιση του φαραγγιού, το πανελλήνιο ορειβατικό κάλεσμα στον Όλυμπο, … 

_ Η εκδήλωση γίνεται στη μνήμη του καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Σπύρου Παπαδόπουλου _ 

bottom of page